Hoe ons onderbewustzijn gevormd werd

Hoe ons onderbewustzijn gevormd werd

Minstens 95% van onze dag worden we gedreven door ons onderbewustzijn. (lees hier meer daarover) Het is dus van cruciaal belang dat die onderbewuste programma’s in ons voordeel werken. Maar vanwaar komen al die cruciale onderbewuste programma’s eigenlijk?

De programma’s waar we naar leven worden de eerste zes jaar in ons leven gedownload. Tijdens de eerste zes levensjaren wordt dus het fundament gelegd waarnaar ons leven zich ontwikkelt en hoe ons leven zich zal vormgeven. Wat onze ouders zeggen, neemt ons brein op als een spons. Jammer genoeg heeft onderzoek ook uitgewezen dat we tijdens deze periode ook heel wat programma’s downloaden die niet behulpzaam zijn in ons leven of helemaal niet in lijn liggen met wat we willen of met wie we zijn als persoon. Het goede nieuws is, we kunnen zelf nieuwe programma’s downloaden. Meer daarover in dit artikel.

In de eerste twee jaar van ons leven zit ons brein in deltagolven. Dat is de laagste frequentie waar een brein in kan verkeren en als volwassene hebben we die enkel nog als we in onze diepe slaap zitten. Vanaf ons 2 tot 6 jaar zitten we in een iets hogere activiteit genaamd theta. Dit is de wereld van de fantasie. Vanaf 6 jaar zitten we in de alfa staat, wat een vorm van kalm bewustzijn is. Vanaf 12 jaar kunnen we in al deze verschillende brein-staten verkeren en komt er nog beta bij, wat een hogere vorm van bewustzijn is. Bewustzijn komt dus pas vanaf ons zesde levensjaar. 

De staten van lagere EEG activiteit, delta en theta, waar we onze eerste levensjaren in zitten, is wat ze noemen de hypnagogische trance. Het is bij deze lagere breingolven dat alle informatie in het onderbewustzijn van een kind geprogrammeerd wordt. Het is een staat van superleren, gedurende die periode kan je bijvoorbeeld 3 talen tegelijkertijd leren. Vanaf 6 jaar wordt zelfs één taal leren moeilijk. De periode voor je 6 jaar is dus extreem belangrijk. Daar download je zo wat alles wat je overkomt, alle fundamenten over relaties, familie, maatschappij maar ook onze eigen identiteit wordt vormgegeven. Wie ben ik? Wat geloof ik? Hoe zie ik de wereld? Wat onze ouders tegen ons zeggen, is wat we worden. 

Als ze zeggen dat we lief, slim… zijn, dan wordt dat geprogrammeerd in ons onderbewust programma. Worden we echter met weinig liefde omarmd, krijgen we weinig vertrouwen of wordt er dikwijls gezegd dat we niet flink zijn of niet goed genoeg zijn, dan zal dat zijn sporen nalaten voor de rest van ons leven. Eens iets in je onderbewustzijn opgenomen zit, zal deze tape of CD namelijk àltijd blijven spelen. Of toch… tot JIJ (je bewuste mind) beslist dat je een andere CD wil afspelen.

Het is dus een kwestie van je bewustzijn, je prefrontale cortex te trainen zodat je bepaalde patronen van jezelf begint te doorzien. Zo ga je onderbewuste programma’s dedecteren die niet in lijn liggen met wat jíj wil. Het is dan dat we ons kunnen ontwikkelen en patronen kunnen doorbreken. In dit artikel haal ik drie verschillende methodes aan om een andere CD te kunnen afspelen. 

Daarom gaan we bij neuroleiderschap onze prefrontale cortex of ons bewustzijn trainen. We gaan ervoor zorgen dat die 1-5% zo veel mogelijk aanleunt bij die 5% zodat we ons bewuster worden van onze onderbewuste patronen of gewoontes die ons niet helpen. Niet alleen gaan we de gewoontes dedecteren die ons niet dienen, maar gaan we ons ook nieuwe behulpzame gewoontes eigen maken. Dat doen we door veel te oefenen, want dat is de enige manier waarop we een nieuwe gewoonte kunnen creëeren. Meer hierover in dit artikel.

Meer info over wat ik voor jou kan betekenen vind je hier.

from-my-mind-to-yours-lead-your-mind-margot-de-vos-neuroleiderschap-brain-brein-based-gebaseerd-neuroscience

From my mind to yours,Margot

Ontvang je graag een e-mail als ik een nieuw artikel post? Laat dan hieronder even je naam en e-mailadres achter!

Yes, zet mij op de lijst van VIP-members en krijg als eerste waardevolle content.

Een reactie achterlaten

Sluit menu