The two minds – de basis van neuroleiderschap

The two minds – de basis van neuroleiderschap

Om te begrijpen hoe we ons gedrag en bijgevolg ons leven en onze (werk)prestaties kunnen verbeteren, moeten we enkele essentiële neurowetenschappelijke feiten begrijpen. In dit artikel gids ik je door het belangrijkste fundament van neuroleiderschap: the two minds.

Het brein heeft twee delen: het onderbewuste en bewuste deel. Het onderbewuste kan 40 miljoen bits data verwerken per seconde. Dit onderbewustzijn is super sterk en super snel, maar het werkt volgens gewoontes (habits). Het is niet creatief. Het kan alleen maar afspelen wat het geleerd heeft.

Het deel van onze hersenen dat bewustzijn heeft gecreëerd in onze evolutie is een stukje vooraan ons brein: de prefrontale cortex. Zelfbewustzijn is met andere woorden een add-on optie in de evolutie van ons brein. Het is een extra optie die jammer genoeg de meeste mensen niet gebruiken.

Logisch eigenlijk, als je weet dat dit stuk van ons brein maar 40 bits data per seconde kan verwerken…. Ons onderbewustzijn is dus 1 miljoen keer zo sterk als ons zelfbewustzijn. Ons bewustzijn werkt met andere woorden super traag.

Het voornaamste verschil tussen de twee is dat het onderbewustzijn werkt op automatische piloot, gewoontes, habits. Het bewustzijn werkt creatief en creëert onze eigen wil, wie we écht zijn en waar we kiezen wie we willen zijn.

Jammer genoeg heeft onderzoek uitgewezen dat we maar 5% van de dag ons bewust zijn van onze cognitieve activiteiten. Dat wil zeggen dat je elke dag maar 1-5% zelf met je creatieve brein creëert. 95-99% van je leven komt simpelweg voort uit hoe je geprogrammeerd bent in je onderbewustzijn

Dat is de reden waarom we soms zonder dat we het willen ons eigen leven saboteren, we dingen doen die we eigenlijk niet willen maar toch doen zonder dat we er -letterlijk dus- ons bewust van zijn. De job van ons onderbewustzijn is om in de realiteit waar te maken wat het programma afspeelt. Bijgevolg, als je voornamelijk negatief geprogrammeerd bent, zal je 95% van de dag negatieve ervaringen creëren.

Nu, wat is het grote probleem? Je bewuste en onderbewuste werken niet samen. Waar je je bewust op focust, kan je controleren, maar waar je je niet op focust wordt gecontroleerd door je onderbewustzijn.  Het meest van de dag denken we echter ofwel aan de toekomst ofwel aan het verleden. We zijn niet met onze aandacht in het NU. Daardoor neemt het onderbewustzijn over. Alles wat je doet gedurende de dag waar je niet volledig je aandacht op richt, doe je op automatische piloot; i.e. je onderbewustzijn zit aan het stuur. 

Denk even aan toen je voor het eerst leerde rijden. Je lette met volle aandacht op alles wat je moest doen en op letten. Nu dat je al een hele tijd kan rijden, is je bewust geest misschien in gesprek met een medepassagier of ben je aan het bellen. 10 min later kijk je eens rond je en realiseer je je ineens dat je eigenlijk niet met je aandacht bij het rijden was. Als je dan vraagt, hoe was je rijgedrag de voorbije tien minuten, zal je daar geen idee van hebben. Je was er dus letterlijk met je aandacht niet bij. Dit geldt voor 95% van je activiteiten gedurende de dag, elke dag… het is je eigen onzichtbare gedrag dat je saboteert.

Het gaat er dus om dat we een manier zoeken om toegang te krijgen tot onze onderbewuste programma’s. Om opnieuw op record te duwen en iets nieuws op te nemen dat we met onze bewuste geest hebben gekozen. 

Na enkele jaren research en zelf te experimenteren met verschillende methodes kan ik 3 manieren opsommen die wel degelijk werken:

  1. Mindful habituation : als je je oefent in je bewustzijn, dan ben je de tape niet aan het afspelen. Het is dus zaak op je prefrontale cortex, waar je aandacht, je focus, je bewustzijn ligt, te trainen. Hoewel hier cursussen mindfulness voor bestaan, hoef je dit niet perse gevolgd te hebben om dit al eens ervaren te hebben. Er zijn verschillende situaties in ons leven waar we in een staat van hoger zelfbewustzijn komen, denk maar aan die eerste keren leren autorijden, maar ook aan de eerste keer dat je je schoonouders ontmoette of als je een blind date hebt. Plots ga je heel bewust kiezen wat je gaat aandoen, je hoort wat je zelf zegt, je let op hoe je eet, hoe je je gedraagt. Je lijkt jezelf wel te observeren. Dat is mindfulness. Dit is de eerste stop-knop voor het voortdurende afspelen van automatische programma. Wees dus bewust, be mindful.
  2. Een tweede manier is klinische hypnotherapie. Dit brengt je namelijk terug naar dezelfde brein-staat waar je in was tijdens je leerperiode, de periode voor je 6 jaar. Op dat moment kan je een nieuwe tape insteken, een nieuw programma downloaden. Deze methode had bij mij weinig succes (lees meer over mijn persoonlijke ervaringen met verschillende methodes).
  3. De laatste manier is een groep van methodes die onder de naam energetische psychologie vallen. Er zijn onnoemelijk veel versies. Bv. EFT, EMDR, familieopstellingen, Psych-K… De meeste van deze programma’s zijn zo ontworpen dat je als het ware de record knop indrukt om zelf een nieuw programma te uploaden. Veel van deze methodieken creëren een staat van superlearning, de staat die je had toen je nog een kind (<6jaar) was. Deze methodieken zijn gebaseerd op kwantumfysica en zijn van een complex wetenschappelijke aard dat de meeste mensen hun petje te boven gaat. Echter, vanuit een open mindset (en vastberadenheid dat ik mijn aandoening zou genezen) heb ik met heel wat zaken geëxperimenteerd én resultaten geboekt. Ik heb een lijst gemaakt van alle methodieken waarvan ik weet heb met vermelding van hun website zodat je daar meer informatie kan terugvinden.Wil je deze lijst van methodes met mijn persoonlijke ervaringen ontvangen?

    In deze lijst heb ik mijn ervaringen beschreven bij de technieken die ik geprobeerd heb. Ik geloof dat elke methode zijn waarde heeft en het aan jou is om te beslissen welke bij jou past. Ik nodig je uit om met een open en nieuwsgierige geest op onderzoek uit te gaan 😉 D

Een reactie achterlaten

Sluit menu